Dodge Dart Dashboard-waarschuwingslichten - DASH-LIGHTS.COM (2024)

Dit zijn de dashboardwaarschuwingslichten voor het Dodge Dart-modeljaar 2013 tot 2016. Er zijn drie versies van het instrumentenpaneel op het dashboard: de basisversie (weergegeven in het diagram hierboven), de premium analoge en de digitale versie. De waarschuwingslichten op het dashboard van de Dodge Dart hebben dezelfde betekenis, ongeacht uw dashboardversie.

1. Toerenteller
De toerenteller of ‘toerenteller’ meet het motortoerental per minuut (RPM x 1000).

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (1) 2. Bandenspanning
Het waarschuwingslampje voor de bandenspanning van de Dodge Dart gaat branden als een of meer banden van uw auto ernstig te weinig opgepompt zijn. Als het lampje gaat branden, stop dan zo snel mogelijk en controleer de bandenspanning. Het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) zorgt ervoor dat het lampje ca. één minuut als er een storing in het systeem is. De Dodge Dart is uitgerust met druksensoren in elke band. Tijdens het vervangen van banden kunnen ze beschadigd raken of niet goed gemonteerd zijn. Hierdoor kan het licht blijven branden.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (2) 3. Richtingaanwijzers
De pijl knippert samen met de richtingaanwijzer/indicator aan de buitenkant wanneer de richtingaanwijzerhendel wordt bediend. Als de richtingaanwijzer ingeschakeld blijft, klinkt er na 1,6 km een ​​geluidssignaal. Als een van beide indicatoren snel knippert, controleer dan op een defecte buitenlamp.

4. Temperatuurmeter
Deze meter geeft de temperatuur van de motorkoelvloeistof aan. Als de meterwijzer hoger staat dan normaal, komt dit vaak voor bij het rijden bij warm weer of bergopwaarts, of wanneer de motor extra belast wordt, bijvoorbeeld bij het slepen. Als de temperatuurmeter in het ‘H’-gebied (heet) blijft staan, moet u stoppen, de airconditioning uitschakelen en de motor stationair laten draaien totdat de meter terugkeert naar het normale bereik. Als de meter in de hete zone blijft en u een waarschuwingssignaal hoort, zet dan de motor af. Wacht tot de motor is afgekoeld en controleer het koelvloeistofpeil.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (3) 5. ESC-waarschuwingslampje
Het waarschuwingslampje voor de elektronische stabiliteitscontrole (ESC) van de Dodge Dart gaat branden om twee mogelijke redenen: het knippert omdat het systeem probeert het voertuig te stabiliseren of het ESC-waarschuwingslampje blijft branden vanwege een storing. Het ESC-systeem maakt gebruik van ABS-wielsnelheidssensoren, die gevoelig zijn voor storingen vanwege hun locatie op de wielnaven. ESC helpt de tractie te verbeteren en te verminderenonderstuurof overstuur.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (4) 6. Mistwaarschuwingslampje vooraan
Dit groene indicatielampje gaat branden als de mistlampen voor zijn ingeschakeld.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (5) 7. Waarschuwingslampje motortemperatuur
De Dodge Dart-motortemperatuurwaarschuwingHet lampje gaat rood branden om te waarschuwen voor een oververhitte motor. Als de temperatuur van de motorkoelvloeistof te hoog is, gaat dit symbool branden en klinkt er één geluidssignaal.Als het waarschuwingslampje tijdens het rijden gaat branden, stop dan veilig, schakel het aircosysteem uit en laat de motor stationair draaien. Schakel de motor uit als de motortemperatuur niet naar normaal terugkeert. Laat de motor enkele minuten afkoelen en controleer het koelvloeistofpeil.

Een laag koelvloeistofpeil kan duiden op een lek in het systeem. Als het koelvloeistofpeil normaal is, mag u niet verder rijden, omdat dit ernstige motorschade kan veroorzaken. Als u koelvloeistof hebt bijgevuld, rijd dan alleen als het waarschuwingslampje uit is en controleer regelmatig het koelvloeistofpeil.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (6) 8. Waarschuwingslampje grootlicht
Dit blauwe symbool geeft aan dat het grootlicht is ingeschakeld. Duw de multifunctionele hendel naar voren om de koplampen naar grootlicht te schakelen en trek deze naar u toe (normale stand) om terug te keren naar dimlicht.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (7) 9. Waarschuwingslampje veiligheidsgordel
Het waarschuwingslampje veiligheidsgordel blijft bij het inschakelen van het contact enkele seconden branden ter controle van de lamp.Er klinkt ook een geluidssignaal als de veiligheidsgordel van de bestuurder niet is vastgemaakt.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (8) 10. Remwaarschuwingslampje
Het remwaarschuwingslampje van de Dodge Dart gaat branden omdat het remvloeistofpeil in het reservoir te laag is of omdat de parkeerrem is aangetrokken. Als het remlicht brandt en de parkeerrem ingeschakeld isuitgeschakeld is en het vloeistofpeil de vol-markering op het hoofdcilinderreservoir heeft bereikt, duidt dit op een mogelijke storing in het hydraulisch remsysteem of op een probleem met de rembekrachtiger dat is gedetecteerd door het antiblokkeerremsysteem (ABS)/elektronische stabiliteitscontrole (ESC)-systeem.

Als er een probleem is met de rembekrachtiger, treedt het ABS-systeem in werking telkens wanneer u het rempedaal gebruikt. De rembekrachtiger biedt ondersteuning bij het uitoefenen van kracht op het rempedaal.

Het remwaarschuwingslampje kan ook een storing in het dubbele remsysteem aangevenElektronische remkrachtverdeling (EBD). Het dubbele remsysteem is een veiligheidsback-up bij een hydraulische storing en het EBD-systeem zorgt voor individueel remmen op de wielen. Als het remlicht blijft branden, wordt geadviseerd niet met de auto te rijden en deze naar een Dodge-reparatiewerkplaats te laten slepen.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (9) 11. ESC UIT-waarschuwingslampje
Dit lampje gaat branden om aan te geven dat het Dodge Dart elektronische stabiliteitscontrolesysteem handmatig is uitgeschakeld. Het is raadzaam om ESC altijd ingeschakeld te laten. Schakel de ESC alleen uit als het voertuig vastzit in sneeuw/modder etc.

12. Brandstofmeter
Deze meter is de brandstofniveau-indicator van de Dodge Dart. De locatie van de brandstofmeter varieert afhankelijk van het model en het type dashboardweergave.

13. Snelheidsmeter
Dit geeft de huidige voertuigsnelheid van de Dodge Dart weer.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (10) 14. Waarschuwingslampje stuurbekrachtiging
Het waarschuwingslampje stuurbekrachtiging van de Dodge Dart kan gaan branden als gevolg van een tijdelijke storing of een ernstige storing. Er kan een tijdelijke storing optreden als de stuurbekrachtigingsmotor oververhit raakt. Oververhitting kan optreden doordat de bestuurder voortdurend van links naar rechts vergrendelt, of het stuur volledig op slot laat staan ​​terwijl de motor draait. Het lampje gaat uit als de motor is afgekoeld. Als er een ernstige storing is, wordt het sturen lastig, vooral bij lage snelheden.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (11) 15. ETC-waarschuwingslampje
Het Dodge Dart Electronic Throttle Control (ETC)-waarschuwingslampje gaat branden wanneer de motor draait om een ​​probleem aan te geven. Door vaak te stoppen, de motor uit en weer aan te zetten, wordt het probleem opgelost. Als het lampje blijft branden, kan er doorgaans met het voertuig worden gereden, hoewel het voertuig mogelijk in de modus voor verminderd motorvermogen terechtkomt.

Het ETC-waarschuwingslampje gaat vaak branden vanwege een beschadigde gasregelaar. Foutcodes worden waarschijnlijk gegenereerd en opgeslagen. Er moet een foutcodelezer op het voertuig worden aangesloten om het probleem te diagnosticeren.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (12) 16. Waarschuwingslampje airbag
Het waarschuwingslampje voor de Dodge Dart-airbag moet ongeveer 4 tot 6 seconden gaan branden bij het contact, ter controle van de lamp. Als het lampje helemaal niet gaat branden of continu blijft branden, duidt dit op een storing. Het waarschuwingslampje airbag/veiligheidsgordelbevestigingssysteem kan gaan branden als gevolg van een sensorstoring, een storing van de gordelbezettingssensor, voorwerpen die vastzitten in de veiligheidsgordelsluiting of een verbinding onder de voorstoel is verbroken.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (13) 17. Beveiligingswaarschuwingslampje
Het Dodge Dart-veiligheidswaarschuwingslampje is een visueel hulpmiddel voor het activeren en instellen van het voertuigbeveiligingssysteem.
Het veiligheidslampje zal gedurende ongeveer 15 seconden snel knipperen wanneer het voertuig wordt beveiligdalarm is ingeschakeld en zal vervolgens langzaam knipperen totdat het voertuig is uitgeschakeld.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (14) 18. Herinnering tankdop
Dit symbool herinnert u eraan aan welke kant van het voertuig de tankdop van de Dodge Dart zich bevindt.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (15) 19. Elektronische snelheidsregeling
Het lampje van de elektronische snelheidsregeling of cruise control gaat branden op het dashboard wanneer de elektronische snelheidsregeling is ingesteld. De snelheidsregeling kan via de stuurbediening worden ingesteld, geannuleerd of gewijzigd.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (16)20. Waarschuwingslampje brandstofniveau laag
Het waarschuwingslampje voor laag brandstofniveau gaat branden wanneer het brandstofniveau ongeveer 11,0 l (3,0 gal) bereikt. Het lampje blijft branden totdat er brandstof wordt toegevoegd.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (17)21. Parkeerverlichting/koplampen
Dit groene symbool gaat branden als de parkeerlichten of koplampen zijn ingeschakeld.

22. Kilometertellerweergave
Kilometerteller / Elektronisch Voertuig Informatie Centrum (EVIC) / Driver Information Display (DID) Display. Het kilometertellerdisplay toont de totale afstand die het voertuig heeft gereden. De EVIC en DID is een bestuurder-interactief display dat bepaalde informatie weergeeft, zoals een kompas, buitentemperatuur enz.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (18)23. Batterijlading
Het batterijwaarschuwingslampje van de Dodge Dart gaat enkele seconden branden wanneer de motor wordt gestart. Als het accuwaarschuwingslampje blijft branden of gaat branden tijdens het rijden, duidt dit op een storing in de elektrische lading. Motoren slaan doorgaans af zodra de batterij leeg is.

Schakel tijdens het rijden alle niet-essentiële elektrische apparatuur uit, zoals de radio, het airconditioningsysteem enz., aangezien dit de motoractiviteit kan verlengen. Het wordt aanbevolen dat u onmiddellijk naar een autoreparatiewerkplaats gaat. Gebruikelijke fouten zijn de dynamoriem, gecorrodeerde verbindingen, slechte aarde, defecte dynamo, oude accu.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (19)24. Waarschuwingslampje oliedruk
Het waarschuwingslampje voor de oliedruk van de Dodge Dart gaat kortstondig rood branden wanneer de motor start, maar zou binnenkort weer moeten uitgaan. Als het lampje tijdens het rijden gaat branden, breng dan zo snel mogelijk de auto tot stilstand en zet de motor af. Het waarschuwingslampje voor lage oliedruk geeft een storing in de motorsmering aan die tot aanzienlijke motorschade kan leiden. Hoewel dit lampje geen laag oliepeil aangeeft, kan een laag oliepeil dit lampje wel activeren. Controleer het oliepeil en rijd alleen als het oliepeil is bijgevuld en het lampje uitgaat.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (20)25. ABS-waarschuwingslampje
Het Dodge Dart ABS-waarschuwingslampje dat voortdurend brandt, betekent dat het antiblokkeerremsysteem defect is. Als het waarschuwingslampje BRAKE niet brandt, is alleen het ABS defect en blijven de remmen van het voertuig werken. De gebruikelijke oorzaak van een ABS-storing is dat een van de wielsnelheidssensoren niet goed functioneert. Als ook het remlicht gaat branden, kan dit ook wijzen op een storing in het remsysteem. Zie remwaarschuwingslampje.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (21)26. Storingsindicatielampje
Het Dodge Dart-indicatielampje voor motorstoring (MIL), ook wel het controlelampje genoemd, gaat branden wanneer er een motorstoring is gedetecteerd. Omdat het deel uitmaakt van het Onboard Diagnostic-systeem, genaamd OBD, slaat het systeem foutcodes op wanneer dit lampje gaat branden. Deze foutcodes moeten door diagnoseapparatuur worden gelezen om de oorzaak van de fout te bepalen. Het waarschuwingslampje kan gaan branden als gevolg van een storing in het motor- of transmissieregelsysteem en kan voortdurend blijven branden of knipperen.

Als het lampje blijft branden, kunt u doorgaan met rijden, maar moet u de motor laten onderhouden als het lampje na meerdere contactcycli blijft branden. Als het lampje knippert, kan dit duiden op een motorstoring die tot schade kan leiden. Het voertuig kan in de modus voor verlaagd motorvermogen gaan om onderdelen tegen schade te beschermen. Omdat er veel mogelijke redenen zijn voor dit lampje, moet u diagnostische apparatuur hebben aangesloten om foutcodes te lezen.

Dodge Dart Dashboard Warning Lights - DASH-LIGHTS.COM (22)27. Waarschuwingslampje transmissietemperatuur
Het waarschuwingslampje voor de transmissietemperatuur van de Dodge Dart gaat branden omdat de transmissievloeistof te heet wordt. Dit lampje gaat branden als de motor te hard draait. Dit kan komen door het trekken van een aanhangwagen etc. Als het lampje gaat branden, stop dan zo snel mogelijk en laat de motor stationair draaien totdat het lampje uitgaat. Als het lampje blijft branden, zet dan de motor af en rijd niet verder, omdat dit tot een transmissiestoring kan leiden.


Dodge Dart Dashboard-waarschuwingslichten - DASH-LIGHTS.COM (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 6418

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.