Donkere oogleden: oorzaken, behandelingen, beste crèmes, remedies en meer (2024)

  • Donkere oogleden worden veroorzaakt door hypervasculariteit of hyperpigmentatie.
  • Donkere oogleden beïnvloeden een breed scala aan mensen, ongeacht leeftijd, ras of seks.
  • Veroudering, genetica, levensstijl en gezondheidsproblemen dragen bij aan het verschijnen van donkere oogleden.
  • Vrij verkrijgbare crèmes, natuurlijke remedies, concealers en professionele behandelingen kunnen het uiterlijk van donkere oogleden verminderen.

Donkere oogleden zijn een probleem dat iedereen kan beïnvloeden.Omdat de ooglidhuid dunner is dan het grootste deel van de huid die het lichaam bedekt, is deze vatbaar voor doorscheppen en letsel, wat leidt tot het uiterlijk van donkere oogleden.

Gewoon bij mensen met donkere oogleden is de perceptie dat ze ziek, ouder of meer moe lijken dan ze in werkelijkheid zijn, wat hun kwaliteit van leven beïnvloedt.Hoewel het uiterlijk van donkere oogleden op zichzelf geen gezondheidsproblemen is, kunnen ze een indicator zijn voor een onderliggend medisch probleem.

Donkere oogleden kunnen worden behandeld met vrij verkrijgbare (OTC) en receptcrèmes, natuurlijke remedies, concealers, professionele behandelingen en preventieve technieken.

Inhoud

Wat zijn donkere oogleden?

Donkere oogleden en cirkels onder de ogen zijn een gevolg van levensstijlkeuzes, genetica en veroudering.Ze vallen in een van de twee categorieën:

Bruin gekleurde oogledenzijn het gevolg van hyperpigmentatie.Hyperpigmentatieis een teveel aan melanine, een bruin pigment dat de huid donkerder maakt.

Blauw, paars of roze getinOogleden zijn het resultaat van hypervasculariteit, een verhoogde concentratie bloedvaten die een meer uitgesproken uiterlijk van vaten onder de dunne ooglidhuid veroorzaken.

Levensstijl en natuurlijke oorzaken van donkere oogleden

Donkere oogleden kunnen worden veroorzaakt door bepaalde levensstijlkeuzes, zoals onvoldoende dieet, gebrek aan slaap of natuurlijke oorzaken zoals genetica en veroudering.

Zonschade

De ultraviolette straling van de zon verhoogt de productie van melanine en duurt de huid.Blootstelling aan de zon veroorzaakt ook vasodilatatie, een verbreding van bloedvaten.Als gevolg hiervan worden bloedvaten zichtbaarder onder de toch al dunne huid van oogleden, waardoor het uiterlijk van donkere oogleden ontstaat.

Slaapgebrek

Slaapgebrek zorgt ervoor dat bloedvaten onder het ooglid verwijden en zichtbaarder worden.Tegelijkertijd kan meer bloed stromen naar de bloedvaten onder het ooglid, waardoor de oogleden donkerder lijken.

Gebrek aan slaap kan ook de productie van melanine verhogen en donkere oogleden veroorzaken.

Eetpatroon

Nutritionele tekortkomingen kunnen donkere oogleden veroorzaken.Anemie van ijzertekort kan de hoeveelheid zuurstof beperken die via bloed wordt gedragen tot de periorbitale weefsels (het gebied rond de oogleden).Dit verhoogt de bleekheid, waardoor donkere oogleden meer uitgesproken worden.

Veroudering

Veroudering verandert de structuur van de huid en de hoeveelheid collageen en vet onder het ooglid.Dit proces leidt tot een dunnere ooglidhuid en een verhoogde zichtbaarheid van de bloedvaten eronder, waardoor de oogleden donker worden.

Genetica

Donkere oogleden komen het meest voor bij mensen met een donkere huid, haar en ogen, maar kunnen bijna iedereen beïnvloeden, ongeacht ras, geslacht of leeftijd.Het is gebruikelijk dat meerdere leden van een gezin donkere oogleden hebben, inclusief kinderen, met pigmentatie toeneemt als gevolg van leeftijd of stress.

Medicatie

Een aantal medicijnen kan donkere oogleden veroorzaken, waaronder:

  • Orale voorbehoedsmiddelen
  • Chemotherapie
  • Antipsychotica
  • Sommige oogdruppels
  • Bepaalde glaucoommedicijnen

Medische oorzaken van donkere oogleden

Hoewel donkere oogleden op zichzelf geen medische zorg zijn, kunnen ze eensymptoom van een onderliggende oorzaak, zoals een huidaandoening.

Ontsteking

Sommige voorwaarden en ziekten kunnen veroorzakenpostinflammatoire hyperpigmentatie, inbegrepen:

  • Atopische en contactdermatitis (zoalseczeem))
  • Allergieën
  • Sinusitis
  • Reumatoïde artritis
  • Oogletsel

Ontsteking kan ervoor zorgen dat de huid opzwellen, waardoor de kans dat donkere oogleden zullen ontstaan, toeneemt.

Hormonale veranderingen

Melasmais een verduistering van de huid die vaak zwangere vrouwen beïnvloedt, die op anticonceptiepillen of mensen die hormoonvervangingstherapie gebruiken.Het wordt geactiveerd door hormonale veranderingen en verergerd door blootstelling aan de zon.

Melasma kan op zichzelf opruimen nadat hormoonspiegels weer normaal zijn, zoals na de zwangerschap of de beëindiging van orale anticonceptiva.In andere gevallen kan behandeling nodig zijn voor donkere oogleden en andere donkere vlekken.

Andere medische oorzaken van donkere oogleden

Een aantal onderliggende gezondheidsproblemen kan donkere oogleden veroorzaken via hyperpigmentatie.

  • Lobulair capillair hemangioom:een vasculaire laesie diepresenteert vaak op het ooglid(Onder andere gebieden) kan hyperpigmentatie veroorzaken.
  • Verworven melanocytische Nevi:Laesies die typisch tot de ooglidmarge vormen en een toename van pigmentatie voor en tijdens de puberteit.
  • Dermoid cyste:Een koepelvormige massa gevuld met keratine die zich op het ooglid vormt en kan leiden tot hyperpigmentatie.

Beste crèmes om donkere oogleden te behandelen

De huidskleur zal bepalen hoe effectief een bepaalde behandeling is voor het verminderen van het uiterlijk van donkere oogleden.Degenen met een lichtere huid hebben minder kans op een negatieve reactie van actuele bleekcrèmes.

DeFitzpatrick -schaalClassificeert huidtypen op basis van de hoeveelheid aanwezige pigmentatie en hoe een bepaalde huidskleur op de zon reageert.

Type IType IIType IIIType IVType VType VI
witte huidSchone huidGemiddelde huidLichtbruine huidbruine huidZwarte huid
Altijd brandt;Nooit TansAltijd brandt;Tans met moeilijkheidSoms milde brandwonden;Gemiddeld tanZelden brandt;Tans gemakkelijkNooit brandt;tans heel gemakkelijkNooit brandt;tans heel gemakkelijk

Donkere oogleden worden vaak behandeld met actuele bleekmiddelen gemaakt met fenolische en niet -fenolische verbindingen of zuren.Crèmes met fenolische middelen verminderen het vermogen van melanocyten om melanine te produceren en werken het beste voor mensen met een lichtere huid (type I - III op de Fitzpatrick -schaal).

Niet -fenolische topische bleekcrèmes zijn antioxidanten en beperken de melanineproductie.

Hoewel sommige huidverzorgingsproducten effectief zijn voor de behandeling van patiënten met een donkere huid (Fitzpatrick huidtypen IV -VI), kunnen ze na de behandeling droogheid, irritatie of verdere hyperpigmentatie ervaren.

Hydrochinon

De meest voorgeschreven actuele bleekcrème maakt gebruik van een fenolisch ingrediënt dat wordt genoemdhydrochinon.Hydrochinon oogcrème is verkrijgbaar in een verscheidenheid aan voorgeschreven en OTC-concentraties.Resultaten duren over het algemeen tussen de 5 en 7 maanden.

Tretinoin

Tretinoin wordt op de huid of zalf op de huid aangebracht.Het is een retinoïde, een type fenolisch medicijn dat interfereert met pigmentoverdracht en de dikte van de ooglidhuid verhoogt.Het is een effectieve, maar toch langzame behandeling voor donkere oogleden.

Een combinatie van hydrochinon, tretinoïne en een steroïde wordt overwogende Gouden standaardvoor actuele bleken, maar mag niet worden gebruikt voor langdurige behandeling.

Kojic en azelaiczuur

Kojic enazelaïschZuur zijn niet -fenolische middelen die het best worden gebruikt om donkere oogleden te behandelen bij mensen met een donkere huid (Fitzpatrick -typen IV - VI).Ze worden vaak gecombineerd met een extract van de Bearberry -plant genaamd Arbutin, die wordt gebruikt als een depigmenteermiddel.

Vitamine C

Vitamine Cis een antioxidant die helpt de vorming van melanine te verminderen.Hoewel het niet zo effectief is als andere ingrediënten,Vitamine Cis vaak opgenomen in veel actuele bleekcrèmes voor zijn antioxiderende eigenschappen.

Vitamine E

Vitamine E interfereert met de productie van melanine, maar is effectiever voor het beschermen van de huid tegen zonneschade.Het wordt vaak gemengd met vitamine C in veel actuele bleekcrèmes.

Home remedies voor donkere oogleden

Een aantal huismiddeltjes kan worden geprobeerd de zichtbaarheid van donkere oogleden te verminderen of een onderliggende oorzaak te kalmeren, zoals ontsteking.

Bescherming tegen de zon

Zonnebranden met zinkoxide en titaniumdioxide moeten worden toegepast om te voorkomen dat de UVA- en UVB -stralen van de zon donkere oogleden veroorzaken.Evenzo zijn UV-gecoate zonnebrillen ook effectief in het beschermen van de huid rond uw ogen tegen schade in de zon.

Koude kompressen

Koude kompressen kunnen donkere oogleden niet elimineren, maar ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen veroorzaakt door een huidaandoening.Gebruik een koude doek, een zak bevroren groenten of gekoelde theezakjes gedurende 5 tot 10 minuten per keer om te voorkomen dat zwelling in het ooggebied verslechtert.

Komkommers, aardappelen en tomaten

Sommige natuurlijke remedie -beoefenaars geloven dat fruit en groenten de huid tijdelijk kunnen verlichten en vasten en ontstekingen kunnen verminderen vanwege hun hoge watergehalte en antioxidanten.Plaats plakjes over uw ogen gedurende 10 tot 15 minuten om tijdelijke verlichting te krijgen van donkere oogleden.

Amandel- en kokosolie

Amandel- en kokosolie kunnen worden gebruikt om ontstekingen in het ooggebied te bestrijden.Amandel olieEnkokosnootoliebevatten vaak vitamines om donkere oogleden te verlichten envan afkomendonkere cirkels.

Krijg genoeg slaap

Het krijgen van een volledige nachtrust vermindert het risico op vasodilatatie en zorgt ervoor dat uw huid minder bleek lijkt en tegen uw donkere oogleden.

Als al het andere faalt, gebruik dan een concealer

Concealers zijn een effectief middel om donkere oogleden te verbergen.Sommige concealers bereiken een dubbel doel en zijn geformuleerd met vitamines om donkere oogleden te bestrijden, naast het maskeren ervan.Een concealer metSPFBescherming kan voorkomen dat de zon schade aan uw oogleden veroorzaakt.

Professionele behandelingen

Professionele medische behandelingen en procedures zijn vaak de snelste, meest effectieve of langstlopende oplossingen voor het behandelen van donkere oogleden.Sommige behandelingen, zoals chemische schillen, kunnen worden uitgevoerd in schoonheidssalons, terwijl anderen de medische expertise van een dermatoloog vereisen.

Chemische schillen

Achemische schilGebruikt chemicaliën om de buitenste laag beschadigde huid te verwijderen om te versnellenafscheiding.Dit proces verlicht donkere oogleden en kan alleen worden gedaan of in combinatie met actuele behandelingen om een betere penetratie van de chemische schil mogelijk te maken.

Hoewel effectief,littekens of postinflammatoire hyperpigmentatie kan optredenNa een chemische schil.Patiënten moeten de blootstelling aan de zon beperken en de juiste nazorginstructies volgen om bijwerkingen te voorkomen.

Lasers

Ablatieve en niet -overlatieve lasers kunnen donkere oogleden behandelen die worden veroorzaakt door zowel hyperpigmentatie als vasculariteit.Lasertherapie lichter enDraai de huid aanterwijl tegelijkertijd de collageenproductie stimuleert, waardoor een jeugdig effect werd gecreëerd.Resultaten zijn langdurig, maar kunnen leiden tot tijdelijke blauwe plekken na therapie en hyperpigmentatie.

Niet -overlatieve lasers zijnMinder effectief dan ablatieve lasers voor het behandelen van donkere oogleden, maar vereisen minder hersteltijd na de procedure.

Autologe vettransplantatie

Autologe vettransplantatie of vettransplantatie, brengt vet over van een deel van het lichaam naar een gebied onder de dunne huid van de oogleden.Het procesherstelt het ooglidvolumeom de zichtbaarheid van bloedvaten onder de huid van het ooglid te verminderen.

Injecties van bloedplaatjesrijke plasma (PRP)

TijdensPRPInjectietherapie, bloedplaatjes die rijk zijn aan groeifactoren worden gedurende een reeks sessies bij een patiënt geïnjecteerd.De groeifactorenmoedigt de nieuwe synthese van collageen aan en verbetert de elasticiteit van de huid.

Blefaroplastiekoperatie

Blepharoplastiek is een chirurgische procedure om vetafzettingen of overtollige huid te verwijderen die schaduwen over het ooglid werpen en de perceptie van donkere oogleden creëren.

Wanneer een dokter te zien

Als u zich zorgen maakt over het verschijnen van uw donkere oogleden, of vermoedt dat ze het resultaat zijn van iets meer dan veroudering, genetica of zonschade, maak dan een afspraak met uw arts.Donkere cirkelskan een teken zijn van een onderliggende ziekte.

Afhaal

Donkere oogleden kunnen een gevolg zijn van vele factoren, waaronder leeftijd, genetica en levensstijl.Het uiterlijk van donkere oogleden kan een negatieve invloed hebben op uw kwaliteit van leven door u ouder, meer moe of zieker te laten lijken.Er zijn preventieve maatregelen die u kunt nemen, zoals het handhaven van een gezonde levensstijl en het beschermen van uw ogen tegen de schadelijke stralen van de zon.

Donkere oogleden kunnen worden behandeld met actuele bleekcrèmes of natuurlijke remedies.Als uw symptomen ernstig zijn of u wilt sneller resultaten hebben, raadpleeg dan een professional om uw beste opties te bekijken.

Bronnen

  • Roberts, Wendy E. (2014).Periorbital hyperpigmentatie: beoordeling van etiologie, medische evaluatie en esthetische behandeling.J Geneesmiddelen Dermatol.2014; 13 (4): 472-482.jddonline.com/articles/dermatology/S1545961614P0472X/
  • Rachappa, M. M., & Triveni, M. N. (2010).Capillair hemangioom of pyogene granuloma: een diagnostisch dilemma.Eigentijdse klinische tandheelkunde,,1(2), 119–122.doi: 10.4103/0976-237x.68593.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220083/
  • Ranjan, R., Sarkar, R., Garg, V. K., & Gupta, T. (2016).Een vergelijkende studie van twee modaliteiten, 4% hydrochinon versus 30% salicylzuur in periorbitale hyperpigmentatie en beoordeling van de kwaliteit van leven voor en na behandeling.Indian Journal of Dermatology,,61(4), 413–417.doi: 10.4103/0019-5154.185707
  • Gendler, Ellen C. (2005) Behandeling van periorbitale hyperpigmentatie,Esthetische chirurgie tijdschrift, Volume 25, nummer 6, november 2005, pagina's 618–624,doi.org/10.1016/j.asj.2005.09.018
  • Chatterjee, P., Chandra, S., Dey, P., & Bhattacharya, S. (2012).Evaluatie van ontstekingsremmende effecten van groene thee en zwarte thee: een vergelijkende in vitro studie.Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research,,3(2), 136–138.doi: 10.4103/2231-4040.97298
  • Kleinberg, Teri.(2016).Chemische schillen demystified.Herziening van Oogheelkunde.reviewofophthalmology.com/article/chemical-peels-demystified
  • Simonacci, F., Bertozzi, N., Grieco, M. P., Grignaffini, E., & Raposio, E. (2017).Procedure, toepassingen en resultaten van autologe vettransplantatie.Annals of Medicine and Surgery (2012),,20, 49–60.Twee: 10.1016/j.amsu.2017.06.059
  • Al-Shami, Salah Hashim.(2014) Behandeling van periorbitale hyperpigmentatie met behulp van bloedplaatjesrijke plasma-injecties,American Journal of Dermatology and Venereology, Vol. 3 nr. 5, 2014, pp.87-94.Doi: 10.5923/j.ajdv.20140305.03
  • Ward WH, Lambreton F, Goel N, et al.Klinische presentatie en enscenering van melanoom.In: Ward WH, Farma JM, editors.(2017).Cutane melanoom: etiologie en therapie.Codonpublicaties.Tabel 1, Fitzpatrick -classificatie van huidtypen I tot VI.doi: 10.15586/codon.cutaneMelanoma.2017.ch6
  • E. T., Chapas, A. M., & Geronemus, R. G. (n.d.).Hoofdstuk 252. Cosmetische toepassingen van niet -Ablatieve lasers en andere lichte apparaten.Ontvangen op 7 juni 2019, vanhttps://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?sectionid=41138993&bookid=392

" Toon alles

Donkere oogleden: oorzaken, behandelingen, beste crèmes, remedies en meer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6385

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.