Veiligheidssignalen en symbolen begrijpen |Veiligheidscultuur (2024)

Wat zijn veiligheidssignalen en symbolen?

Veiligheidssignalen en symbolen zijn gemakkelijk herkenbare grafische labels die het algemene protocol- en veiligheidsinstructies vertegenwoordigen in werkplekken, vestigingen of openbare ruimtes.Het verschijnen van veiligheidssignalen en symbolen kan soms variëren, afhankelijk van het land of de regio, maar hun algemene doel is om veiligheidsinformatie te communiceren die taalbarrières overstijgt en wereldwijd kan worden geïnterpreteerd.

Understanding Safety Signs and Symbols | SafetyCulture (1)

Veiligheidssignalen en symbolen

Als een van de veelgebruikte industriepraktijken bij het voorkomen van verwondingen en ongevallen, informeren veiligheidstekenen en symbolen individuen over de aanwezigheid van gevaren, gevaren of risico's die verband houden met bepaalde items of plaatsen.

Waarom veiligheidssymbolen gebruiken

Volgens de ISO -standaard over veiligheidskleuren en borden (ISO 3864-1: 2011),"Het is nodig om een systeem te standaardiseren voor het geven van veiligheidsinformatie die zo min mogelijk afhankelijk is van het gebruik van woorden om begrip te bereiken."

Veiligheidssignalen en symbolen worden gebruikt als veiligheidstools voor veiligheidscommunicatie - ze helpen bij het verzenden van duidelijke berichten, instructies en waarschuwingen zonder het gebruik van te veel woorden.Ze versnellen het niveau van begrip van individuen en zijn nuttig, vooral in scenario's waar een snelle reactie nodig is.

Met het gebruik van visuele hulpmiddelen verminderen veiligheidssignalen en symbolen het risico op ongevallen en creëren het bewustzijn over gevaren die aanwezig zijn in specifieke gebieden of materialen.

Maak uw eigen veiligheidslijst voor veiligheidssymbolen

Elimineer handmatige taken en stroomlijn uw bewerkingen.

Ga gratis aan de slag

Soorten veiligheidssymbolen (met voorbeelden)

Gestandaardiseerde veiligheidssignalen en symbolen worden gekenmerkt door afbeeldingen, pictogrammen, vormen, woorden, zinnen, zinnen of uitspraken.Elke vorm brengt een andere betekenis over en elke kleur vertegenwoordigt het type voorzorgsmaatregelen waarin hij is gecategoriseerd.Hieronder staan de 4 belangrijkste soorten veiligheidssymbolen met namen en hun betekenissen:

Verbod

Het verbodsbord, ook bekend als het No Symbol of "Do Not" -teken, is een type symbool dat een instructie aangeeft om een activiteit te verbieden.Het beoogt een gedrag te voorkomen dat een potentieel risico kan vormen, niet alleen voor een individu, maar ook voor het gebied en zijn andere bewoners.Dit kunnen soms ook alleen directe opdrachten zijn voor verboden activiteiten.

Deze borden worden gekenmerkt door een cirkelvormige rode band met een diagonale lijn die van links naar rechts in een hoek van 45 graden afdaalt.Voorbeelden hiervan zijnniet rokenofniet betredencommando's.

Waarschuwing

Waarschuwingssignalen, zoals de naam al doet vermoeden, zijn symbolen die waarschuwingen communiceren en individuen op de hoogte stellen van de aanwezigheid van gevaren of gevaren in een gebied.Deze gevaren zijn misschien niet in eerste instantie duidelijk, dus het gebruik van dit soort tekenen helpt ervoor te zorgen dat speciale aandacht wordt besteed aan de mensen in de buurt.

Dit kan variëren, maar de gemeenschappelijke kenmerken van dit symbool zijn een gele of barnsteenband in een driehoeksvorm en zwarte tekst die aangeeft waarom het een gevaar is.Voorbeelden hiervan zijnDiepe opgravingen tekensEnHoogspanningswaarschuwingen.

Verplicht

Het verplichte teken is een symbool dat een specifieke actie bestelt om te voldoen aan wettelijke vereisten waarbij een bedrijf of industrie betrokken is.Het is bedoeld om individuen te beschermen tegen gevaren die kunnen ontstaan, mocht deze bevelen worden genegeerd en wordt vaak gebruikt in geïsoleerde gebieden waar een bepaalde voorzorgsmaatregel vereist is.

Deze borden hebben meestal een cirkelvormige vorm met een blauwe achtergrond en wit pictogram.Voorbeelden hiervan zijn gebieden met veiligheidshelm en beschermende brilvereisten.

Noodgeval

Noodborden zijn een van de meest voorkomende soorten symbolen die in het algemeen worden gebruikt en vrij gemakkelijk begrepen.Dit zijn symbolen die wijzen op nooduitgangen en deuren, ontsnappingsroutes en tekenen die leiden naar eerste hulp- of noodapparatuur.

Deze borden worden gekenmerkt met rechthoekige of vierkante vormen, groene achtergrond en wit pictogram.De meest voorkomende voorbeelden hiervan zijnbranduitgangenen andere secundaire routes die worden gebruikt voor noodsituaties.

Afgezien van de bovengenoemde veiligheidssignalen en symbolen, zijn er labels die specifiek zijn of meestal worden gebruikt voor het identificeren van potentiële chemische gevaren die GHS-pictogrammen worden genoemd.

Wat zijn GHS Pictogrammen?

GHS Pictogrammen zijn grafische labels die het potentiële risico communiceren dat verband houdt met een specifieke chemische en onbeschermde blootstelling aan zijn elementen.Het wordt gekenmerkt door een symbool op een witte achtergrond, omlijst met rode randen, en een beelden die duidelijk de classificatie of het type potentieel gevaar presenteren waaraan het gerelateerd is.

GHS Pictogrammen maken deel uit van deWereldwijd geharmoniseerd systeem van classificatie en labeling van chemicaliën—Een internationaal overeengekomen standaard voor etiketteringsschema en gevarenclassificatie met betrekking tot gevaarlijke chemicaliën.

Volgens de Occupational Safety & Health Administration (OSHA), en in overeenstemming met de bijgewerkteHazardcommunicatiestandaard(HCS), het is vereist dat alleschemische labelsHeb een gestandaardiseerd signaalwoord, voorzorgsverklaring en pictogrammen bijgevoegd voor elke gevarenklasse en categorie.

GHS Pictogrammen: gevaren en classificatie

Understanding Safety Signs and Symbols | SafetyCulture (2)

GHS Pictogrammen

GHS -pictogrammen worden onderscheiden op basis van gevaren die ze presenteren en geclassificeerd volgens of die gevaren fysieke, milieu- of gezondheidsschade brengen.Hieronder staat de lijst metGHS Pictogrammen onder HCSen hun definities:

  • Gezondheidsrisico-Dit symbool toont een persoon met schade en heeft betrekking op chemicaliën die een ernstige en langdurige negatieve impact op de gezondheid kunnen veroorzaken.
  • Brandbaar- Het symbool hiervoor is een vlam en het heeft betrekking op chemicaliën of zeer ontvlambare gassen die eenmaal in brand kunnen worden getrokken, eenmaal blootgesteld met lucht of andere ontstekingsbronnen.
  • Irriterend/gevaarlijk/gevaarlijk voor ozonlaag- Dit wordt gesymboliseerd door een groot uitroepingspunt en verwijst naar chemicaliën die irritatie of schade aan individuen kunnen veroorzaken, of een bedreiging voor de volksgezondheid vormen door de ozonlaag te schaden.
  • Gas onder druk- Het symbool hiervoor is eengascylinderen het heeft betrekking op gassen die onder druk worden opgeslagen en kunnen exploderen als ze worden verwarmd, of gekoelde gassen die brandwonden of letsel kunnen veroorzaken.
  • Corrosie- Dit pictogram vertoont corrosie van materiaal en huid.Het verwijst naar chemicaliën die ernstige huidverbrandingen en schade in weefsel kunnen veroorzaken zodra ze zijn gecontacteerd.
  • Explosieven- Dit wordt gesymboliseerd door een exploderende bom en heeft betrekking op chemicaliën die kunnen ontploffen of een massale explosie kunnen veroorzaken.
  • Oxidatoren- Dit pictogram toont een vlam over een cirkel en symboliseert chemicaliën die brand of explosie kunnen veroorzaken bij blootstelling met andere elementen of chemicaliën.
  • Gevaarlijk voor het milieu- Het symbool hiervoor is van een dode boom en vis.Het verwijst naar chemicaliën die blijvende schade aan het milieu kunnen veroorzaken.
  • Giftig- Dit pictogram toont een schedel en kruisbeenderen en symboliseert chemicaliën die zelfs bij een zeer lage blootstelling - kan schade aan de gezondheid of zelfs dodelijk veroorzaken.

Veiligheidssymbolen Naleving van SafetyCulture

Zorg voor de juiste veiligheidssignalen en symbolengebruik op uw werkplek of vestiging metSafetyCulture (voorheen Iauditor).Dit digitale platform beschikbaar als een mobiele app en webgebaseerde tool, kan veiligheidsmanagers, veiligheidsfunctionarissen en werknemers op werkplekken helpen voldoen aan de vereisten voor het gebruik van veiligheidssymbolen om blootstelling aan gevaren en gevaren te verminderen.SafetyCulture kan u ook helpen het volgende te doen:

  • Veiligheidssymbolen inspecties uitvoeren met behulp vanDigitale sjablonen en checklists.Vind andere veiligheidsjablonen die u mogelijk nodig heeft van onzeOpenbare Bibliotheek.
  • Krijg een nauwkeurig overzicht van de naleving van de veiligheidssymbolen door gebruik te makenHet scorenFeature in elke inspectie.
  • Creëer aanbevelingen en instructies met behulp van SafetyCulture'sActiesfunctie en wijs ze onmiddellijk toe aan personeel voor tijdgevoelige antwoorden.
  • Upload bijbehorende media/afbeeldingen rechtstreeks tijdens de inspectie met behulp van uw mobiele telefoon of tablet.
  • Genereer inspectierapporten van elk apparaat en deel ze met uw team of relevante belanghebbenden.
  • Ontdek de delen van operaties en gebieden op de werkplek waar u de meeste niet-naleving tegenkomt en kunt deze aanpakken met het gebruik van SafetyCulture'sAnalysefunctie.
  • Keer uw gegevens overal en overal veilig toegang tot uw gegevens.
  • Effectief beheren en zorgen voor het veilige gebruik van apparatuur en andereactivain uw organisatie.
  • TreinWerknemers over het gebruik van veiligheidssymbolen en andere gerelateerde veiligheidspraktijken op de werkplek met behulp van de volgende cursussen:

Probeer SafetyCulture gratis!

Veiligheidssymbolen Templates

Veiligheidssignalen en symbolen begrijpen |Veiligheidscultuur (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5981

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.