Zelensky stapt in een rol die weinigen verwacht: Oekraïense president van oorlogstijd (gepubliceerd 2022) (2024)

Advertentie

Advertentie overslaan

Gesteund door

ADVERTENTIE OVERSLAAN

Zelfs toen er twijfels bleven bestaan ​​over zijn bereidheid om leiding te geven, gaf Volodymyr Zelenski, een voormalig acteur, de prestatie van zijn leven toen de Russische troepen zich voorbereidden om binnen te vallen.

Zelensky Steps Into a Role Few Expected: Ukraine’s Wartime President (Published 2022) (1)

DoorValerie Hopkins

Lees in het Spaans

KYIV, Oekraïne - Hij verscheen donderdagochtend vroeg op de Oekraïense televisie, terwijl de oorlogsdreiging duwde.Ten eerste, president Volodymyr Zelensky van OekraïnegeadresseerdDe 44 miljoen burgers van Oekraïne.Toen wendde hij zich tot de 144 miljoen Russen die naast de deur woonden en smeekte hen om een aanval te voorkomen die sinds de Tweede Wereldoorlog de donkerste tijdperken in Europa opriep.

"Luister naar de stem van de rede," Mr. Zelenskygezegdna middernacht donderdag in Kiev. “Het Oekraïense volk wil vrede.”

Het was een gepassioneerd poging om zijn land te redden - en het werkte niet.Uren later was een volledige Russische invasie begonnen en was de heer Zelensky, een voormalige televisieacteur en stripverhaal, een leider in oorlogstijd geworden.En op dit moment, terwijl de Russische aanval doorgaat, hebben Oekraïners zich om hem heen verzameld.

Zijn dramatische toespraak en zijn optreden op de Veiligheidsconferentie van München afgelopen weekend, waar hij de Europese bondgenoten waarschuwde voor de “verzoening” van Rusland, hebben de heer Zelensky iets gegeven dat zelfs zijn bondgenoten hem normaal gesproken niet zouden toeschrijven: gravitas.

Hij zal nu te maken krijgen met de grootste crisis in de moderne geschiedenis van zijn land, zelfs als hij het opneemt tegen president Vladimir V. Poetin van Rusland.

"Poetin begon een oorlog tegen Oekraïne en tegen de hele democratische wereld," zei de heer Zelensky donderdag in een tweede nationaal toespraak, nadat Russische soldaten doelen raakten in 16 steden in het hele land, waaronder de hoofdstad, Kyiv.“Hij wil ons land vernietigen en alles wat we hebben gebouwd.Maar We kennen de kracht van het Oekraïense volk. '

Afbeelding

"Je bent ontembaar," voegde hij eraan toe."U bent Oekraïners."

Het blijft natuurlijk zeer onzeker hoe lang, en zelfs of, de Oekraïners het inderdaad kunnen volhouden tegen een veel grotere en superieure Russische strijdmacht, en of de heer Zelensky een rol zal blijven vervullen waarvoor hij geen repetitie heeft gehad. De publieke opinie zou zich alsnog scherp tegen hem kunnen keren, zoals medio februari, toen de oorlogsdreiging toenam. En er ligt een ernstiger gevaar op de loer: een mogelijke moord – een vooruitzicht dat zelfs het kantoor van Zelenski donderdag naar voren bracht toen de Russische strijdkrachten Kiev naderden.

Maria Zolkina, een Oekraïense politieke analist die werkt bij de Democratic Initiatives Foundation, zei dat de heer Zelensky "niet koos om te vechten en hij is geen president van een oorlogstijd.Maar sinds gisteren, toen uit zijn intelligentie duidelijk werd welke vorm de aanval zou aannemen, handelt hij precies hoe een president zou moeten handelen in het oorlogstijdregime. "

De heer Zelensky kwam aan de macht als een corruptiejager, zelfverzekerd ten tijde van zijn vermogen om een vrede te hechten aan het langzadigende conflict met door Russisch gesteunde separatisten en vervolgens beperkt tot het oosten van het land.Hij won in een aardverschuiving, met 73 procent van de Oekraïners die hem steunden over de zittende president, Petro Poroshenko, een rijke zakenman die een harde houding tegen Moskou had genomen.

De heer Zelensky had geen eerdere ervaring in de politiek naast het spelen van een president op televisie.Hij won op een populistische agenda door zich te richten op een rijke klasse oligarchen en beloofde een pragmatische president te zijn wiensvisieWant Oekraïne was een land dat noch "een corrupte partner van het Westen" was, noch "Russische kleine zusje".Zijn sterkste steun kwam uit Zuid- en Oost-Oekraïne, ook in de door conflicten geteisterde Donetsk- en Luhansk-regio's, waarvan een deel wordt ondergebracht doorTwee separatistische enclaveswiens onafhankelijkheid de heer Poetin maandag herkende.

Sindsdien zijn twijfels blijven hangen over zijn paraatheid om Oekraïne te navigeren door dergelijke gevaarlijke Straat en de expertise van de adviseurs met wie hij zich heeft omringd, velen getrokken uit zijn komische studio,Kwart 95.Terwijl zijn verdediging en militairen goed worden gerespecteerd, en hij langzaam een meritocratisch team heeft gebouwd, kwamen velen van de mensen om hem heen met weinig ervaring in het regeren, laat staan diplomatie of oorlog.

Sinds de invasie van Rusland zijn ze aan de frontlinie.En de heer Zelensky, in zijn laatste aantrekkingskracht om van oorlog te gaan, greep dat moment en al zijn drama op een manier die weinigen hadden verwacht, waardoor een volk onder belegerde een broodnodig rallypunt kreeg.

Afbeelding

Toen hij rechtstreeks aan het Russische volk beroep deed en van talen naar het Russisch wendde zoals hij dit deed, verwees hij naar hen als buren en familie, zelfs toen hij verschillen erkende en toegaf dat ze waarschijnlijk nooit zijn woorden zouden horen, gezien de strakke greep van het KremlinDe nieuwsmedia van Rusland.

Hij probeerde de belangrijkste beschuldigingen aan te pakken die door het Kremlin tegen de Oekraïners waren geëgaliseerd.Oekraïners waren geen nazi's, zeiden de heer Zelensky, die joods is, en wiens eigen grootvader gedurende de oorlog in het Sovjetleger had gediend.Ze haatten de Russische cultuur niet, zei hij.

"We zijn anders," zei hij, "maar dat is geen reden om vijanden te zijn.We willen bepalen, onze toekomst zelf bouwen, vredig, kalm en eerlijk. '

Het Oekraïense parlement riep de militaire noodtoestand uit, en de regering kondigde aan dat zij wapens zou geven aan iedereen met gevechtservaring die bereid was het land te verdedigen, en drong er bij mensen op aan bloed te doneren voor gewonde veteranen.

"De toekomst van ons Oekraïense volk is afhankelijk van elke burger," zei de heer Zelensky donderdag.

"De vijand heeft zware verliezen geleden," voegde hij eraan toe.“De verliezen van de vijand zullen nog groter zijn.Ze kwamen naar ons land.Oekraïne wordt aangevallen vanuit het noorden, oosten en zuiden.Aangevallen vanuit de lucht.Beschermingswerken.Tegenwoordig zijn het leger en de nationale solidariteit de steunpilaar van de Oekraïense staat. ”Het was een hoopvolle verklaring, gezien hoeveel Russische vuurkracht zijn soldaten tegen zijn.

Het pad van de heer Zelensky weerspiegelt dat van zijn land, dat al acht jaar in oorlog is met Rusland-gesteunde separatisten.Het afgelopen decennium heeft de Oekraïense nationale trots en het gebruik van de Oekraïense taal dramatisch opstaan, samen met vertrouwen in democratie en een pro-westerse oriëntatie.Vertrouwen in Rusland, en respect voor de autoritaire regering van de heer Poetin, is afgenomen.

"Hij maakte een transformatie omdat in feite de Oekraïense samenleving deze transformatie heeft gemaakt," zei Volodymyr Yermolenko, een filosoof die Oekraïne World Magazine bewerkt.

De president was "een persoon uit Oost-Oekraïne, een Russische spreker, die zijn bedrijf in het Russisch maakte", zei hij, verwijzend naar het televisiekanaal van de heer Zelensky, Kvartal 95. “Russen zouden pro-Russisch beleid van zijn kant hebben verwacht, maarHij begrijpt dat Russen alles op hun voorwaarden willen maken en Oekraïne willen duwen, en het bestaan van Oekraïne ontkennen.Natuurlijk werd hij geleidelijk een typische Oekraïense patriot. '

Afbeelding

En Oekraïners hebben zich rond de heer Zelensky verzameld, zelfs als hijPogingen om te bagatelliserenDe sombere prognose van president Biden over de volledige Russische invasie veroorzaakte de consternatie en kostte het land cruciale tijd om zich voor te bereiden.

"Oekraïners verenigen zich, we hebben één president," zei Daria Kaleniuk, het hoofd van Oekraïne's Anticorruption Action Center, een invloedrijk onderzoeksinstituut.

“Hij is de opperbevelhebber en het Oekraïense leger volgt zijn instructies.Nu steunen we hem, hij leidt het land in oorlog en negeert hij elke kritiek op hoe het beter had kunnen worden behandeld.Zijn rol is nu van cruciaal belang. ”

De eenheid is opmerkelijk in een Oekraïne dat is gekenmerkt door een fractieuze politiek.

Zelfs de voorganger van Zelenski, Porosjenko – die de regering van Zelenski waswilde arresteren op beschuldiging van verraaden steunend terrorisme dat velen werden afgewezen als politiek gemotiveerd - stond achter hem.

"Ik wil dat iedereen ziet dat Kyiv verantwoordelijk gedrag vertoont", schreef hij op Facebook.

Er waren sommigen die willen dat Mr. Zelensky vrede zou sluiten voor elke prijs.

"Ik wil dat onze president met een witte vlag zwaait, ik wil dat we het opgeven zolang er geen oorlog is," zei Oksana Zymunova, een 23-jarige winkelassistent die verwoed zoekt naar een treindicket op het centrale station van Kyiv.'Gewoon geen oorlog.Ik begrijp dat hij bang is dat mensen het niet zullen accepteren, 'zei ze, verwijzend naar de heer Zelensky,' maar hij moet een witte vlag opvoeden. '

Afbeelding

Mevrouw Zymunova, gekleed in een felroze trainingsbroek en met haar twee katten in containers, vervloekte het gebrek aan beschikbaarheid van kaartjes.

Maar de meeste Oekraïners hebben vastgesteld.

"Mensen blijven hier om hun leven te riskeren omdat dit land meer is dan alleen territorium," zei Fedir Serdiuk, 26, die een eerste-hulpbranche beheert.

"Dit heeft verenigd mensen," beweerde hij, eraan toevoegend dat terwijl spanningen escaleerden, "mensen munitie kochten in plaats van vliegtickets."

Maar mevrouw Kaleniuk vreesde dat de heer Zelenski met rust was gelaten door de westerse bondgenoten die de sancties niet sterk genoeg hadden opgelegd aan de heer Poetin en zijn handlangers.

"Wat er nu gebeurt, is vergelijkbaar met wat er in 1939 is gebeurd," zei mevrouw Kaleniuk, verwijzend naar de invasie van Polen door nazi -Duitsland.

“Niemand geloofde dat Duitsland een Europees land zou binnenvallen.En niemand geloofde dat Poetin, de nieuwe Hitler van onze tijd, een vreedzame natie zou binnenvallen.De eerste burgers zijn al gedood en er zal meer lijden zijn.We hebben onze westerse partners gewaarschuwd dat je hard moet zijn met Rusland - doe geen verzoening met hen.Het is een uitnodiging voor meer geweld. ”

Maria Varenikova heeft bijgedragen aan de rapportage.

Valerie Hopkinsis een correspondent gebaseerd in Moskou.Eerder behandelde ze voor een decennium centraal en Zuidoost -Europa, het meest recent voor de Financial Times. Meer over Valerie Hopkins

Een versie van dit artikel verschijnt in druk op, Sectie

A

, Bladzijde

1

van de New York Edition

met de kop:

Een niet -geteste president stapt op om zijn volk in oorlogstijd te verzamelen.Herdrukken bestellen|De krant van vandaag|Abonneren

Advertentie

Advertentie overslaan

Zelensky stapt in een rol die weinigen verwacht: Oekraïense president van oorlogstijd (gepubliceerd 2022) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.