Zelenskyy Exclusief interview: het volledige transcript (2024)

In een exclusief interview met Al Jazeera heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy de Russische invasie, een aanval op een treinstation in Kramatorsk en de moorden in Bucha besproken en de noodzakelijke stappen geschetst die nodig zijn om de oorlog te beëindigen.

De Oekraïense president heeft ook de aantijgingen aangepakt dat hij voorkwam dat burgers humanitaire gangen gebruiken die naar Rusland leidden.

Hieronder is een transcript van die van Zelenskyybreed interviewmet Osman Ayfarah van Al Jazeera, gefilmd op vrijdag 8 april 2022. Het is enigszins aangepast voor beknoptheid en duidelijkheid.

Al Jazeera:Wat is uw reactie op de dodelijke aanval op het treinstation in Kramatorsk?

Volodymyr Zelensky:De Russische soldaten die het treinstation hebben beschoten, begrepen duidelijk dat er burgers waren.We weten dat er daar geen soldaten waren.Ze konden niet zeggen dat er soldaten waren, of militaire eenheden in de buurt, en we begrepen duidelijk dat ze weten wat ze doen.

Wie vermoorden ze?Ze vermoorden gewone burgers, volwassenen en kinderen.Je hebt foto's gezien en er is al een video.

Dit is nog een ander bewijs en steun voor het feit dat Rusland burgers schiet en vernietigt.Het gaat niet om intimidatie.

Ze hebben Kramatorsk beschoten. Dit is een van de heroïsche steden sinds 2014. We vochten voor Kramatorsk en de inwoners van Kramatorsk, en het hele land vocht voor Kramatorsk. We herinneren ons wat de verdediging van de luchthaven van Kramatorsk was sinds het begin van de oorlog, en dat gebeurde vóór de grootschalige invasie.

Dat was een vreedzame stad en sinds mijn verkiezing als president ben ik er vaak geweest.En wat ik je kan vertellen is dat zoiets als 40 mensen al werden geïdentificeerd als gedood en een paar honderd gewonden.Toch gaat de zoek- en reddingsoperatie verder, en helaas kunnen we zeggen dat Rusland de burgerbevolking van Oekraïne vernietigt.

Zelenskyy exclusive interview: The full transcript (1)

Al Jazeera: Hoe moeilijk is het om burgers te evacueren wanneer dergelijke dingen nu gebeuren?

Zelenskyy:De luchtaanvalwaarschuwing werd ontvangen van de gouverneur en de lokale autoriteiten. Ze gaven dus signalen en zeiden dat Rusland zich voorbereidt op raketten en raketlanceringen. Ook waren er voorbereidingen voor een grootschalige invasie op dat deel van de Donbas dat onder controle staat van de Oekraïense autoriteiten en niet tijdelijk bezet is.

Dus de lokale autoriteiten hebben gezegd dat ze mensen zullen helpen om te evacueren, en ze hebben ook de burgers van Oekraïne opgeroepen te zeggen dat als ze hun eigen transport hebben, ze kunnen evacueren omdat er aanzienlijke risico's zijn zoals het beschieten en bombarderen en we weten datDat Rusland rekent op een grootschalige invasie, ondanks het feit dat ze zeggen dat ze niet op de burgerbevolking schieten.

Meestal zegt, wanneer een politieke leider van Rusland zegt dat ze niet op burgers schieten - wanneer ze dat vertellen aan verschillende massamedia - denk ik dat de bevolking op dat moment zichzelf zou moeten voorbereiden.

De [Russische] minister van Buitenlandse Zaken, [Sergey] zei Lavrov, terwijl hij de Oekraïense autoriteiten en de Oekraïense bevolking toesprak dat er constante vervalsingen waren, dat Rusland niet vecht en de burgerbevolking niet zal beschermen, dat ze hun speciale militaire operatie voortzetten, zoals hijnoemde het.En ik zou zeggen dat we daar op een redelijk professionele manier op begonnen te reageren.We hebben de mensen van Donbas aangeboden [ondersteuning als ze daar niet willen blijven].We hebben gezien wat er is gebeurd.Er was wat beschietingen en de Russische autoriteiten vertelden net extra leugens.

Al Jazeera: Heb je mensen uit Mariupol kunnen evacueren, waar de humanitaire situatie erg slecht is?

Zelenskyy:Sinds het allereerste begin van de oorlog waren er veel risico's voor een aantal steden - en Mariupol was een van hen.En sinds het begin van de oorlog werd de hele stad geblokkeerd en vervolgens werden alle ontsnappingsroutes ook geblokkeerd.En zoals je perfect weet, stonden ze niemand toe - ik heb het niet over het leger - alleen iedereen uit de burgerbevolking om voedsel, water en medicijnen te ontvangen.

Ik heb het niet over menselijke steun en hulp.Ik heb het niet over het niet toestaan van leden van het Internationaal Comité van het Rode Kruis om naar de Mariupol -verpleegkundigen of artsen te gaan.We zouden de vertegenwoordigers van Oekraïense kerken naar Mariupol sturen, en ze mochten niet binnenkomen, dus alles was geblokkeerd.We hebben konvooien gestuurd die absoluut leeg waren zonder burgers, ze hebben al die konvooien beschoten.

Ze stonden burgers toe om de stad te verlaten met behulp van elk transport dat ze hadden.Nu zijn ons leger, ze zijn niet klaar en bereid om die gewonde kameraden achter te laten die ze hebben of de burgers.We zijn allemaal levende mensen.We begrijpen allemaal dat als je collega -soldaat is gestorven, ik bedoel, je kunt zijn lichaam niet gewoon als een zak met aardappelen ergens overal langs de weg verlaten en hem laten rotten.

Zelenskyy exclusive interview: The full transcript (2)

Al Jazeera: Ze zeggen dat de gevechten in het midden van de stad voorbij zijn, en nu dat naar de haven is verplaatst, hebben ze de Oekraïense soldaten gevraagd zich over te geven. Denk je dat ze bijna heel Marioepol onder controle hebben?

Zelenskyy:Van de 500.000 inwoners van Marioepol zijn er ongeveer 400.000 geëvacueerd of vermoord.

Nu is de bevolking ongeveer 100.000 en er zijn lichamen van mensen in de straat.Dus over het vastleggen, bedoel ik, ze waren moord, ze kwamen appartementen binnen.Ze hebben deze stad bezet.Ze willen deze stad veroveren.Maar voor hen zou het vangen van de stad betekenen dat onze troepen de wapens overgeven.Maar vandaag zijn we waar we zijn.Onze soldaten vechten tot het einde en ze zijn niet bereid zich over te geven.Dus dat is de situatie zoals het nu is.

Al Jazeera: Ze beschuldigen u ervan te voorkomen dat burgers humanitaire gangen gebruiken die naar Rusland leiden.Hoe reageer je?

Zelenskyy:Dit is niet waar. Dit is gewoon weer een leugen. Dit is de keuze van de gewone burgers. Net als een keuze die door het leger wordt gemaakt. Je kunt evacueren. Ik bedoel, dit is de keuze die ons leger heeft gemaakt. Ik ben God niet die hen vertelt wat ze met hun leven moeten doen. Ze zijn gewoon niet bereid al hun medesoldaten achter te laten en ik begrijp ze persoonlijk volkomen als ze bereid zijn zich terug te trekken, zich terug te trekken; zij hebben dit recht en zij kunnen dat doen.

En deze gangen zijn daarvoor open, maar ze zijn niet bereid om zowel als militaire of burgers naar het grondgebied van Rusland te gaan.Duizenden mensen gingen daarheen.Een deel van de burgers ging naar Rusland, maar waar zijn die mensen?Sommigen vragen, waar zijn die kinderen?Sommigen zouden zeggen dat meer dan 2.000 kinderen ontbreken.We weten niet waar ze zijn.

Toen kregen we wat informatie dat sommige mensen door Russen werden gevangen en sommigen hadden hun Oekraïense paspoort genomen en in plaats daarvan kregen ze Russische paspoorten.Dus dat is wat er gebeurt.De mensen zijn gewoon niet bereid om naar de Russische Federatie te gaan.Ze worden gedwongen te gaan.Het is of ze daarheen gaan of Russen zullen ze doden.Dus ik begrijp het wanneer iemand in de richting van Rusland gaat, maar wat gebeurt er daarna met hen?

Zelenskyy exclusive interview: The full transcript (3)

Al Jazeera: Wat is uw beoordeling van de oorlogssituatie op dit moment?

Zelenskyy:Ik denk dat we kunnen zien dat dit niet het einde van de oorlog is.De stemming van veel mensen is verhoogd, ze zijn blij omdat sommige Oekraïense regio's worden bevrijd.Maar ik denk niet dat het de hoogste tijd is om dat soort dingen te zeggen, omdat veel nederzettingen en regio's worden bezet en veel mensen worden gedood door de Russische soldaten.

En ik kan zien dat we enkele van hun aanvallen hebben afgestoten.Ze slaagden er niet in de hoofdstad van Kyiv en enkele andere belangrijke steden zoals Dnipro, Odesa en Kharkiv te nemen.In Kharkiv is de situatie veel ingewikkelder, de situatie is erg ingewikkeld in het zuiden en natuurlijk is de meest gecompliceerde in het oosten.

Voor hen [Russen] is het belangrijk om Mariupol te beheersen, ze zijn bereid om alle soldaten in Mariupol te vernietigen, dan zouden ze naar het oosten gaan om een aanzienlijk aantal Oekraïense soldaten te omringen om dat allemaal te vernietigen.

Al Jazeera: De Russische troepen trokken zich terug uit Kiev en rond Kiev. Denkt u dat de hoofdstad nog steeds wordt bedreigd?

Zelenskyy:Het is moeilijk te zeggen. Als onze strijdkrachten in de Donbas hun posities niet kunnen behouden, is het risico van een herhaald offensief tegen Kiev waarschijnlijk.

Al Jazeera: Zou u zeggen dat de onderhandelingen vooruitgaan?

Zelenskyy:Het is geen stilstand en de onderhandelingen gaan door, maar tegelijkertijd vertragen ze en ik zie op dit moment geen daadwerkelijke resultaten van de onderhandelingen.

Al Jazeera: Is uw positie veranderd na wat we in Bucha hebben gezien?

Zelenskyy:Als leider van de natie moet ik al het mogelijke doen om de oorlog te stoppen. Onderhandelingen zijn de manier om het bloedvergieten te stoppen, zo niet de enige manier, en het is de diplomatieke weg om de oorlog te stoppen.

Zelenskyy exclusive interview: The full transcript (4)

Al Jazeera: Er is een video ontstaan waarin Oekraïense soldaten Russische soldaten in het bos lijken te executeren.Dus de Russen zeggen dat Oekraïners ook oorlogsmisdaden plegen.Wat moet je zeggen over deze specifieke video en onderzoek je dit?

Zelenskyy:Kijk, het is moeilijk voor mij om commentaar te geven op een specifieke video.We zijn allemaal voldoende mensen.

Allereerst, alle video's, dergelijke gevallen, het is ofwel dat we iets kunnen horen of het is iets dat ons sinds begin 2014 is aangetoond en op een tijd-tot-time basis, Rusland pleegde die informatieve aanvallen tegenOekraïne om hun reacties op de Russische bevolking te rechtvaardigen.Ik ga niet specifiek praten over deze of die gelegenheid.

Onze soldaten, met name de strijdkrachten van Oekraïne, hebben geen enkele reden of een gevoel om zich op die manier te gedragen tegenover Russische soldaten.

Al Jazeera: Rusland wil dat de Veiligheidsraad dit ontmoet en bespreekt, iets dat het VK heeft geweigerd.Steunt u dergelijke vergaderingen?

Zelenskyy:Ik ben niet bang voor enige sessies van de VN -Veiligheidsraad, ik geloof gewoon dat Rusland geen recht heeft om iets aan iemand te dicteren en iets te organiseren.Ze kunnen beginnen te bespreken, maar zonder de ultimatums, zonder voorwaarden, zonder beschuldigingen.Pas in dat geval, wanneer Rusland hun troepen uit ons territorium zal terugtrekken, dan kunnen ze, net als elke andere persoon in de geciviliseerde wereld, naar de VN -Veiligheidsraad of het Internationaal Strafhof of naar andere internationale instellingen met verzoeken, met beroepen, met beroepmet voorstellen.

Je kunt daar niet zomaar staan en het land van een ander territorium bezetten en vervolgens de omstandigheden dicteren.Dit is onmogelijk.Daarom werden ze geweigerd.Ze werden niet geweigerd vanwege deze of die voorwaarde.Het VK had absoluut gelijk om ze af te wijzen, niet omdat ze vrienden zijn, ze zouden elk land ondersteunen dat een vergelijkbare situatie zou krijgen omdat ze begrijpen wat de wet is, wat soevereiniteit is.

Al Jazeera: Rusland wil dat Oekraïne een neutrale staat wordt.Daar ben je het mee eens.Maar wat is uw begrip van die neutraliteit?Wat ben je bereid te accepteren als een oplossing voor dit hele conflict en oorlog?

Zelenskyy: Allereerst wilden we altijd beveiligingsgaranties, enkele specifieke overeenkomsten en enkele specifieke beveiligingsgaranties hebben.Dit zijn de landen die in staat zouden zijn om enkele specifieke gevallen te garanderen onder specifieke voorwaarden en omstandigheden.Alle burgers van Oekraïne zouden die veiligheidsgaranties willen hebben.

Rusland heeft een ultimatum gesteld. Vervolgens trok het zich terug uit een ultimatum toen het er niet in slaagde Kiev binnen drie dagen te veroveren. Welnu, als Rusland Kiev zou kunnen bezetten, zouden we het niet hebben over neutraliteit of niet-blokstatus. We zouden het over verschillende dingen hebben.

Maar we willen een aantal specifieke veiligheidsgaranties – wie ons zou helpen en hoe, als er een invasie zou plaatsvinden – en er zou zelfs een andere aanpak kunnen zijn, specifieke overeenkomsten die ervoor zullen zorgen dat Rusland duidelijk onze soevereiniteit en territoriale integriteit niet wil schenden.

Al Jazeera: Hebt u spijt dat Oekraïne zijn nucleaire capaciteiten heeft opgegeven toen het het Memorandum van Boedapest in 1994 ondertekende?

Zelenskyy:Ja.Al die landen met nucleaire wapens nu worden ze niet gevangen genomen.Dus als Oekraïne deze wapens opgaf, zouden ze specifieke garanties van een specifiek land moeten hebben - dat zou een zeer specifieke juridische overeenkomst moeten zijn met zeer specifieke bepalingen over aansprakelijkheid voor het overtreden van deze of die overeenkomst.

In ons geval was dat het Memorandum van Boedapest. Hoe kon je de wapens op zo'n manier opgeven, zonder een serieus document te ondertekenen, en alleen maar een groot cadeau te geven waarvoor?

Wat hebben we ontvangen?We kregen oorlog.En dit is een van de redenen waarom we zwakker zijn geworden.We hebben onze status, onze verdediging, onze bevolking verzwakt.Dit is wat we hebben weggegeven.We hebben het leven weggegeven van die mensen die stierven.

Al Jazeera: Wil je in de toekomst dergelijke wapens hebben?

Zelenskyy:Nee, ik ben ervan overtuigd dat we deze wapens niet kunnen zoeken.Dat is niet onze methode.Dat is niet iets in onze gedachten.

Al Jazeera: Je zei dat je garanties nodig had.Is er nu een land dat heeft ingestemd om als een garant op te treden?En als het antwoord ja is, wat voor soort garanties?

Zelenskyy:Er zijn veel landen die bereid zijn Oekraïne te ondersteunen en beveiligingsgaranties te worden, zowel vandaag als in de toekomst.Ik kan u pas meer details geven totdat we een overeenkomst hebben bereikt, maar ik kan u de lijst met potentiële beveiligingsgaranten geven.Dit zijn het VK, Polen, de Verenigde Staten.Dan Turkije, Italië, dan denk ik dat deze overeenkomst onmogelijk zou zijn zonder de Russische Federatie, maar dat is een ander verhaal.

Ik weet dat Ierland en sommige andere landen wilden overwegen veiligheidsgaranten te worden.We zullen ook om China vragen.Frankrijk en Duitsland zijn zich ook bewust van deze situatie, en tot nu toe vertonen ze een soort respect en ondersteuning.Maar naast ondersteuning en hulp moeten we zeer gedetailleerde onderhandelingen hebben om te begrijpen welk land klaar is om te bieden welke specifieke ondersteuning en hulp en garanties.

Al Jazeera: Je hebt altijd gezegd dat je Vladimir Poetin wilde ontmoeten.Als hij naar je luisterde, wat zou je dan tegen de Russische president willen zeggen?

Zelenskyy:Ik ben klaar om deze vergadering te hebben.Wat betreft de mogelijke onderwerpen voor ons gesprek, nou ja, zeker niet over het weer.

We hebben geen positief klimaat in onze onderhandelingen.De situatie in Bucha en in veel andere steden heeft een einde gemaakt aan het feit dat er een pragmatische discussie zou moeten zijn met een oplossing die moet worden bereikt.

Wat Oekraïne echt wil, Rusland is niet bereid te geven, en alles wat Rusland wil, we hebben al bewezen dat we niet klaar zijn om op te geven.

Dus we zouden de oorlog bespreken, wanneer we een einde zouden maken aan deze oorlog, onder welke voorwaarden, wanneer zij hun troepen zullen terugtrekken uit ons territorium, de kwestie van de Krim en de kwestie van Donbas.We willen onze gebieden teruggeven en ze overwegen deze gebieden niet als onderdeel van Oekraïne.Ze geloven dat dit onafhankelijke gebieden of Russische gebieden zijn, dus in deze onderhandelingen gaan we dit bespreken.

Zelenskyy exclusive interview: The full transcript (5)

Al Jazeera: Als je me toestaat om te eindigen met deze persoonlijke vraag.Je bent een kunstenaar en acteur.Je bent geen militaire generaal.Nu is dit een oorlog en je hebt zoveel moeilijke dingen gezien, zoals lichamen in de straten van Bucha.U bent de leider van dit land.Het is moeilijk voor iedereen.Hoe ga je als mens emotioneel om dit allemaal om?

Zelenskyy:Als levend persoon voel ik pijn. In bepaalde gevallen raak je daar gewoon aan gewend en tot op zekere hoogte is het jammer dat ik aan dat soort dingen raak. Dat ik naar bepaalde dingen kijk waarvan ik denk dat geen enkele persoon zich had kunnen voorstellen dat hij of zij daar naar zou kijken. Ik denk dat het een kwestie is van wie je bent en dat het niets te maken heeft met het beroep dat je hebt uitgeoefend of wat je in de toekomst gaat doen.

Het is of je jezelf voelt als een burger van dit land, of je jezelf voelt als een persoon met waardigheid, of je jezelf kunt laten wegrennen wanneer iemand achterblijft, of je je eigen land moet verdedigen, ondanks hoe groot hetis of of u moet helpen wanneer een kind om hulp vraagt, zelfs als er een bedreiging is.Het is dus een kwestie van wie je bent.

Een beroep gaat over verschillende dingen. Het is een beroep om staatsburger van ons land te zijn. Dat is het belangrijkste beroep en vandaag ben ik dankbaar voor dit beroep, voor het feit dat veel mensen in Oekraïne echte burgers van Oekraïne zijn, en dat veel mensen zichzelf de echte burgers van Oekraïne voelen.

Zelenskyy Exclusief interview: het volledige transcript (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 5903

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.