Van Halen - 1982 - Diver Down (album) (2024)

Uitgebracht: 14 april 1982

Bron: Wikipedia

Het albumhoesmartwerk toont de vlag "Diver Down" die wordt gebruikt in veel Amerikaanse jurisdicties (wat aangeeft dat Ascuba Diveris momenteel in het gebied wordt ondergedompeld).[1]Gevraagd naar de cover in een interview in 1982 met Sylvie Simmons (Klinkt, 23 juni 1982), David Lee Rothsaid Het was bedoeld om te impliceren dat “er iets aan de hand was dat niet duidelijk voor je ogen is.Je legt de rode vlag op met de witte schuine streep.Welnu, veel mensen benaderen Van Halen als een soort van de afgrond.Het betekent dat het voor je ogen niet meteen duidelijk is wat er onder het oppervlak gebeurt. "De achteromslag van het album bevat een foto van Richard Aaron van Van Halen op het podium in de Tangerine Bowl in Orlando, Florida die werd genomen op 24 oktober 1981 toen ze een set -opening voor de Rolling Stones concludeerden.

De videoclip voor "(OH) Pretty Woman" was een van de eerste verboden byMTV, hoewel VH1 Classichas het de afgelopen jaren consequent uitzond.In 1982 legde Roth het verbod uit als gevolg van klachten dat het voor de gek hield van "een bijna theologische figuur" Thesamuraiwarrior (Michael Anthonyin de video) en ook omdat twee dwerg een vrouw leek te molesteren (eigenlijk een Los Angeles Areadrag Queenperformer).De video, geregisseerd door Roth, was, zei hij: "Vrij als een surrealistisch kunstproject ... waar ze het beeld schilderen en drie dagen later terugkomen en proberen erachter te komen wat ze bedoelden."Het nummer "Intrader" op het album, dat voorafgaat aan "(OH) Pretty Woman", is specifiek geschreven om dat er genoeg muziek zou zijn om de lengte van de film te behandelen die werd bewerkt voor de "(OH) Pretty Woman"video.In zijn interview uit 1982 met Simmons[[WHO?], Roth neemt de eer aan voor 'Intruder', waarin stond: 'Ik schreef dat ... toen we de film afmaakten (d.w.z. de video) was het ongeveer drie minuten te lang.Dus, zei ik, we zullen er niets van snijden;We zullen soundtrackmuziek voor het begin schrijven.Dus gingen we de studio in en ik speelde de synthesizer en ik schreef het.Het duurde ongeveer een uur om dat samen te stellen. '[2]

Eddie and Alex Van Halen’s father,Jan Van Halen, plays clarinet on “Big Bad Bill”.

Liedjes

Twee interviews uit de periode geven het beste verslag van hoe de band - zeker Roth en Eddie - het album destijds zagen.De opmerkingen hier zijn afkomstig uit het interview van Roth met Sylvie Simmons (Klinkt, 23 juni 1982) en het interview van Eddie met Jas Obrecht (Gitaarspeler, December 1982).

Waar zijn alle goede tijden gebleven

Dave: "We zijn in staat om zes verschillende Kinks -liedjes te spelen.Omdat ik ooit in onze bardagen een dubbelalbum van K-Tel kocht of iets dat 30 knikken had.We leerden alle kant en speelden ze in het vuil tijdens de cluboptredens, twee keer per nacht elk, omdat ze zo goed klonken en ze geweldig waren om op te dansen, enz., Enz. ”Hij voegde eraan toe dat de band Davies nooit had met Ray, maar dat “we eens een seance hadden en probeerden zijn geest op te baggeren.Andchrissie hyndematerialiseerde een kort moment. "

Eddie: “De solo was meer geluiden dan lijnen.Ik liep de rand van mijn pick op en neer voor sommige van die effecten.Ik denk dat ik mijn echoplex in dat nummer heb gebruikt. "

Hang ze hoog

Dave: "Het is net als al die westerns waar een soort dissonant geluid op de achtergrond is.Alsof ze één harmonica hebben die slechts één noot raakt - eeeeeeeee - en dat is wanneer je weet dat de held naar de stad komt of iets verschrikkelijks gaat gebeuren.En wat er gebeurt is dat Edward een nummer of een riff zal bedenken en dan zal ik het meteen horen en ik weet meteen wat het scenario is. "

Eddie: “De solo was gewoon los, leuk, gekte.Ik speel het elke avond beter dan op de plaat, maar wat maakt het uit?Het heeft een gevoel.Eigenlijk was dat een heel oud liedje. "

kathedraal

Eddie: "Ik doe al meer dan een jaar‘ Cathedral ’en ik wilde het op record zetten ... het klinkt als een katholiek kerkorgan, zo kreeg het zijn naam.Bij die snit gebruik ik de volumeknop veel.Als je het te snel op en neer draait, warmt het op en bevriest het.Ik heb twee takes van dat nummer gedaan, en aan het einde van de tweede take bevroor de volumeknop gewoon, gewoon gestopt. "

Geheimen

Dave: “De kern van de teksten is afkomstig van wenskaarten en getwell-kaarten die ik tijdens de laatste tour in Albuquerque, New Mexico kocht, en ze zijn geschreven in de stijl van de Amerikaanse Indiase poëzie."Mogen uw mocassins gelukkige tracks achterlaten in de zomerse sneeuw’. "

Eddie: “Ik gebruikte een Gibson Doubleck 12-String, het model Jimmy Page gebruikt en speelde met een flatpick.De solo in ‘Secrets’ was een eerste take.Ik ben een beetje relaxed, en het paste in het nummer. "

Dansen op straat

Dave: "Het klinkt alsof meer dan vier mensen spelen, terwijl er in werkelijkheid bijna nul overdubs zijn - daarom kost het ons zo'n korte tijd [om op te nemen]."

Eddie: “Het kost bijna net zoveel tijd om een coverliedgeluidelijk te maken als het schrijven van een nummer.Ik heb veel tijd besteed aan het regelen en spelen van synthesizer op ‘Dancing in the Street’, en zij [critici] hebben het net afgeschreven als: ‘Oh, het is net als het origineel.’ Dus vergeet de critici!Dit zijn goede nummers.Waarom zouden we ze niet opnieuw doen voor de nieuwe generatie mensen? "

Kleine gitaren

Dave: "Edward zei dat hij deze tv -show zojuist had gezien met een flamenco -man die al deze prachtige dingen met zijn vingers deed, en hij zegt:" Ik heb erachter gekomen hoe het met één pick te doen, te kijken. 'En hij deed hetHet.En het klonk beter dan het origineel ... het klonk Mexicaans voor mij, dus ik schreef een lied voor senoritas. "De gitaar die op de opname werd gebruikt (en de daaropvolgende tournee) was een miniatuur Les Paul, gebouwd door Nashville -luthier David Petschulat en verkocht aan Eddie tijdens de eerdere 'Fair Warning' -tour.

Eddie: “Ik denk dat het beste wat ik doe is vals spelen.Ik bedacht de intro nadat ik een paar van Carlos Montoyarecords had gekocht.Ik hoorde zijn vingerpicking en ging: 'Mijn god, deze kerel is geweldig.Ik kan dat niet doen. ’Dus ik heb gewoon een paar dagen naar die muziekstijl geluisterd en ik heb bedrogen![Een pick gebruiken] Ik doe trills op de highEen pull-offs met mijn linkerhand, en slaat mijn middelvinger op het lageE.Als er iets is dat ik wil doen en dat niet kan, zal ik niet opgeven totdat ik een manier kan vinden om het te laten klinken als wat ik echt kan doen. "

Big Bad Bill (is nu lief William)

Dave: "Ik vind het een geweldig nummer.En er is deze thread die zich een weg baant door alle muziek van Van Halen en al onze albums sinds hij begon met ‘Ice Cream Man.’ Ik speelde al een tijdje akoestische gitaar en liedjes zoals deze voordat ik ooit bij Van Halen kwam.Het is muziek.Waarom moet ik mijn hoofd naar elk nummer op elk album slaan?Ik denk niet dat het publiek zoveel gebrek aan creativiteit of verbeelding heeft. "

Eddie: "Het was het idee van Dave om‘ Big Bad Bill ’te doen.Hij kocht zichzelf een van die Sanyo Walkman-type dingen met de FM-AM-radio, en je kunt de radio opnemen als je iets leuk vindt dat je hoort.Hij was in zijn slaapkamer in het huis van zijn vader en hij ontdekte dat als hij op een bepaalde plek stond en zijn antenne op een bepaalde manier richtte, hij dit rare radiostation in Louisville, Kentucky pakte.Hij nam ‘Big Bad Bill’ op en speelde het aan ons, en we begonnen onszelf gek te lachen en gaan, ‘Dat is slecht!Laten we het doen! ’Dave stelde voor,‘ Hé, we kunnen je oude man ertoe brengen de klarinet te spelen. ’We zeiden:‘ Natuurlijk. ’

"Het is zo grappig, omdat ik het nummer nu niet voor je kon spelen.Ik moest lezen omdat er zoveel akkoorden waren, ik kon het me gewoon niet herinneren.Dus hier is mijn vader links van mij, zittend op een stoel met een amusisch standpunt voor hem, en ik zit naast hem met bladmuziek in een standaard.Mike was er ook en speelde als een akoestische gitaarbas - het soort dat ze hebben in Mexicaanse restaurants waar ze opkomen, voor je gezicht spelen en je verergeren.We hadden een geweldige tijd.Het leek op een oude sessie uit de jaren '30 of de jaren 40.Ik gebruikte een dikke Gibson Hollowbody met F-holes.Mijn vader had al lang niet meer gespeeld omdat hij zijn linker-middelvinger ongeveer 10 jaar geleden had verloren.Hij was nerveus en we vertelden hem: 'Jan, heb gewoon een goede tijd.We maken fouten!Dat is wat het echt maakt. ’Ik hou van wat hij deed, maar hij dacht 10 jaar geleden terug toen hij rookte, jazz en zo speelde.Hij speelde precies wat we wilden. "

Dave: "Ik denk dat wanneer je Mr. Van Halen hoort spelen, je een idee hebt dat het een schaduw is van waar Eddie en Alex nu zijn.Er zit een gevoel voor humor in, veel techniek en heel veel bier! "

De volledige bug

Dave: “Weet je wanneer je een kakkerlak hebt en ze het huis rondrennen en een hoek in gaan?Vroeger hadden we deze schoenen genaamd PRFC's - Puerto Ricaanse hekklimmers, oké?En dit was toepasselijk getiteld, want als je van de politie zou rennen of wat je hebt, en je je prfcs droeg, zou je het hek bij een dode run kunnen raken en je voet zou blijven en je zou onmiddellijk kunnen beginnen met klimmen, wat het wasEssentie van de hele sport sowieso.En dit waren ook geweldige schoenen voor wanneer de kakkerlak de hoek in gaat en je er niet meer mee bezig bent met je voet of de bezem.Je stopt gewoon je teen in de hoek en raakt zo hard als je kunt.En als je het goed deed, heb je de volledige bug.Dus dit jargon betekent - bammm!- Je moet alles geven wat je hebt.Doe de maximale inspanning, doe al het mogelijke, krijg de volledige bug. ”

Eddie: “Dave speelt de akoestische gitaar en harmonica op de intro van‘ The Full Bug. ’Mijn lijnen in het midden daarvan zijn anders.Ik heb veel dingen gedaan met Allan Holdsworth, en hij inspireert me. "

Gelukkige paden

Dave: "Grap ze als ze geen f ** k, Sylvie kunnen nemen!Je zou niet geloven dat het aantal tv-commercials en radio-jingles deze band kan zingen in vierdelige harmonie.Ik werd nietig en gespeend door tv - dat is de babysitter hier wanneer je opgroeit, om voor de buis te zitten.Je verandert in een vidiot.Ik herinner me alle commercials.We zingen al jaren ‘Happy Trails’ voor algemene luchthavengebruik.En we wilden iets geweldigs en anders voor je doen. "

Eddie Van Halen phone interview 7/30/1982

Van Halen - 1982 - Diver Down (album) (2024)

FAQs

Who was the lead singer of Van Halen in 1982? ›

David Lee Roth, Van Halen's blond bombshell of a lead singer, turns his concerts into spectacles of Babylonian excess.

What is the highest grossing Van Halen album? ›

1984 and Van Halen's self-titled debut abum are the band's best-selling albums, each having sold more than 10 million copies in the United States. Warner Bros.

Why is the album called Diver Down? ›

The album cover artwork displays the "diver down" flag used in many US (and Canadian) jurisdictions to indicate a SCUBA diver is currently submerged in the area. David Lee Roth said it was meant to imply that "there was something going on that's not apparent to your eyes. You put up the red flag with the white slash.

How many albums did Diver Down sell? ›

Diver Down was a nice increase in the US at 4.4 million against 2.8 million for its predecessor, it was also their 5th album in a row to reach multi-platinum in the country. The real explosion came a couple of years later though with 1984. Back then, Eddie Van Halen was already a legend.

What did Eddie Van Halen pass away from? ›

Rolling Stone named Van Halen the 4th greatest guitarist of all time in its “The 250 Greatest Guitarists of All Time” list in 2023. Van Halen dealt with numerous health issues since the 1990s. He died in October 2020 due to complications from throat cancer.

Who was the best Van Halen singer? ›

Sammy Hagar's prime was much longer, but I believe his best vocal performances all came during the Van Halen years, so let's say 1985–1996. I think very few people would disagree that Sammy Hagar is and always was a better pure vocalist. He's got more control and more precision live.

Who wrote the majority of Van Halen songs? ›

Did Van Halen write their own songs? Yes they did. With the exception of about 8 cover songs on 3 of their 12 studio albums, they wrote every other song, which works out to be roughly 95% of their released songs were written by them.

Who sold more albums Van Halen or Metallica? ›

Metallica sold more records, but Van Halen is the superior band.

Who sold more Van Halen albums? ›

[3] Roth's highest-selling Van Halen albums were Van Halen (17 million) and 1984 (17 million). Hagar's topper was 5150 (11 million). [4] If you take Roth's 57 millions sales and divide it by the seven albums it took to get there, his "per album sales average" is 8.14 million.

Who played harmonica on Diver Down? ›

The guitar intro was performed by David Lee Roth, marking the last time he would record a guitar track on a Van Halen album. The harmonica solo was also performed by Roth. Dave: “You know when you have a co*ckroach and they run round the house and get into a corner?

What is the divers down symbol? ›

The symbol is a red rectangle or square with a white diagonal stripe. If the symbol is rectangular, the length may not be less than the height or more than 25% longer than the height.

What was the #1 hit by Van Halen? ›

In 1984, Van Halen released 1984, which peaked at No. 2 on the Billboard 200 and had the band's sole No. 1 hit on the Billboard Hot 100, "Jump".

How many #1 hits did Van Halen have? ›

Additionally, Van Halen has charted 13 number-one hits on Billboard's Mainstream Rock chart. VH1 ranked the band seventh on its list of the "100 Greatest Hard Rock Artists". Eddie was diagnosed with cancer in 2001, and died of the disease on October 6, 2020.

When did David Lee Roth leave Van Halen? ›

Known for his wild and energetic stage persona, he was the lead vocalist of the hard rock band Van Halen for three stints: from 1974 to 1985, during 1996, and from 2006 to when they disbanded in 2020. He has also had a successful solo career, releasing numerous RIAA-certified Gold and Platinum albums.

Who opened for Van Halen in 1982? ›

After the Fire was the opening act for the first leg of the tour. The second leg of the tour in late 1982 featured Jumpin' Joe Whitling as the opening act. Van Halen released 1984 in early 1984.

What happened to the original lead singer of Van Halen? ›

Soon after, flamboyant lead singer Roth left Van Halen to pursue a solo career. With his replacement, Hagar, the band produced three chart-topping albums between 1986 and 1991, culminating in the Grammy Award-winning For Unlawful Carnal Knowledge (1991).

Who were the Van Halen lead singers? ›

Learn More about Van HalVan Halen

The original members of the band which formed in California in 1975 were singer David Lee Roth (1955), bass player Michael Anthony (1955), and brothers Alex Van Halen (1950) on drums and Eddie Van Halen (1957) on guitar.

Who was Van Halen's first lead singer? ›

David Lee Roth (born October 10, 1954) is an American rock singer. Known for his wild and energetic stage persona, he was the lead vocalist of the hard rock band Van Halen for three stints: from 1974 to 1985, during 1996, and from 2006 to when they disbanded in 2020.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6034

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.